contract zonder troef

ZoBridge.com

> Onthaal

Zo Bridge!

Geschiedenis van de bridge en de evolutie ervan met het ontstaan van nieuwe technologieën.


Er bestaan verschillende types bridge, allemaal rechtstreeks ontstaan uit whist (kaartspel dat wijd verspreid was in Europa in de 19de eeuw, voorloper van de bridge, die het doen verdwijnen heeft).

1885: "Biritch"

Spel dat ook gekend is onder de naam "Russische Whist", duikt op in Engeland.

1904: De bridge met biedingen.

Deze ontwikkelt zich en vervangt de whist bridge rond 1910.

1925: Contract bridge

Harold Stirling Vanderbilt schijft de regels van het contract bridge. Tot de Tweede Wereldoorlog speelde men vooral Plafond bridge, maar het is het contact bridge dat alle andere vormen van bridge verdrongen heeft en dat voortaan overal gespeeld wordt.

1983: Het bridge in lokaal netwerk.

Op dat moment vindt Thierry d'Herbigny, student in Canada en bridgeliefhebber, een spelsoftware op een computer uit (destijds was dit een computer van een veertigtal kilogram, zonder harde schijf, enkel met 5 inch-diskettes!) Hij ontwikkelt zijn software op het informaticanetwerk van de Polytechnische school van Montreal.

1987: Online bridge.

Deze software, die steeds uit is op nieuwe technologieën, is voortdurend in ontwikkeling. In de jaren tachtig bestond het internet nog niet. Maar in Frankrijk ontwikkelt het telematicanetwerk zich en dit bereikt miljoenen gebruikers met de ontplooiing van de Minitel-terminals. Thierry plaatst zijn software, die hij kan delen met andere liefhebbers, uiteraard online.

2007: bridge op gsm.

Thierry was de eerste om een bridgespel te ontwerpen dat toegankelijk is via smartphone. Dit werd in avant-première voorgesteld tijdens een persconferentie op het Internationale Bridgefestival van Biarritz.

2011: Het bridge en de Playmate

Thierry stelt zijn "Playmate" voor aan het personeel en de journalisten van het internationale bridgefestival van Deauville, die erg onder de indruk waren van deze nieuwigheid. Deze Playmate is de moderne versie van de Bridgemate maar is ook aangepast aan andere spelen (Poker, tarot, klaverjassen...) met de moderne technologieën: smartphone in de plaats van een desktopcomputer en het Wifi-netwerk in de plaats van de analoge radiogolven.

2013: De bridge in het tijdperk van "big data"

U speelt met de robots die niet alleen gebruik maken van hun artificiële intelligentie, maar ook van de miljoenen menselijke beslissingen die eerder genomen werden door echte spelers. Hebben robots hun limiet en is geen enkele robot in staat de scherpzinnigheid van een menselijke beslissing te vervangen, daarom hebben we een omgekeerd concept aangepast: robots die bijgestaan worden door mensen.
Wanneer de software een beslissing moet nemen, zoekt deze in een databank naar een menselijke beslissing die zo goed mogelijk lijkt op de situatie waarin deze zich bevindt. We hebben immers sinds een dertigtal jaren een databank uitgebouwd met enkele honderden miljoenen gegevens. Zo kan een trouwe speler een tegenstander een kaart zien spelen die hij zelf jaren daarvoor gespeeld heeft. Zo spelen is de beste manier om uw prestatie degelijk te evalueren omdat uw gerobotiseerde tegenstanders geen informatie kunnen uitwisselen zonder dat u het weet.

De heer Thierry d'Herbigny

Thierry d'Herbigny
Oprichter

Menselijke spelers

NST
Maatschappelijke zetel



terug naar overzicht